От името на  коалиция БСП за България“ пожелавам дълъг живот

...
От името на  коалиция БСП за България“ пожелавам дълъг живот
Коментари Харесай

Нинова: БСП ще положи усилия за решаване на проблемите пред страната


От името на  коалиция „ Българска социалистическа партия за България “ поисквам дълъг живот и добре свършена работа в името на България. Всеки един от нас в акцията се е срещнал с доста и разнообразни хора с разнообразни упования, само че всички те са обединени в едно искане към нас - да има непоклатимост, сигурност и да живеят по-добре. Това е нашата задача. Така не може да продължава повече, ние се намираме в тежка политическа и институционална рецесия, спад в икономическите прогнози за развиването на България, инфлация, беднотия и риск за парламентарната народна власт. Решението на тези проблеми е тук в тази зала, ние би трябвало да го намерим. Народното събрание би трябвало да е решението на проблемите, а не част от тях. Ние от Българска социалистическа партия ще поставим старания това да се случи. Първите месеци ще се съсредоточим върху 5 задания.
Първата е приемане на бюджет за 2023 година Знаете, че през бюджета се реализират всички политики в страната.  Господин президент, направихте огромна неточност като отказахте да внесете бюджет за предходната година. Тогава единствено ние и Политическа партия настоявахме за това, не ни чухте. Сега ще ви се наложи да чуете Борисов, който споделя „ или ме подкрепяте за държавно управление, или няма бюджет “. Ако няма постоянно държавно управление, остава Вашето, господин президент, само че без пари. Кой ще страда от това - народът, децата, младите, служащите, пенсионерите, дребен и междинен бизнес, всички ще страдат от това. За нас е значимо приемането на обществен бюджет, без риск за финансовата непоклатимост, без нарастване на налозите. Той би трябвало да е насочен към непоклатимост на стопанската система, битка с инфлацията, бедността и неравенствата. Това е сложна, само че допустима задача. Не може най-бедните и уязвимите да заплащат цената на рецесиите. Ние няма да подкрепим бюджет, който усилва налози, замразява приходи и лишава обществени придобивки, дадени от предходния постоянен кабинет.
Ще ви дам единствено един образец по какъв начин сега бедността и неравенствата порастват. Служебното държавно управление усили членовете на бордовете на сдружения, отстрани им тавана на заплати от 14 хиляди лв., само че не откри 70 млн. лв. за добавки за всички пенсионери и не компенсира с 10% заплатите на държавните чиновници в редица браншове. За нас остава безусловно значимо минималната заплата да стане 50% от междинната от 1 юли тази година, а не от 1 януари 2024 година Ще настояваме да се преизчислят пенсиите и увеличение на вдовишките добавки, да се обезпечат данъчни облекчения за младите фамилии, безвъзмездни учебници и медикаменти за децата, както и да се поддържа дребния и междинен бизнес и българските общини и  пренасочване на дотации към български производители на месо, мляко, плодове и зеленчуци.
Вторият най-съществен приоритет са законите по Плана за възобновяване и резистентност. Другите страни към този момент вложиха тези пари за по-добро  качество на живот. Ние закъсняваме съдбовно. В предишния парламент се предлагаха лобистки закони, само че с обяснението, че са свързани с ПВУ. Ние ще следим доста прецизно да се одобряват единствено законите, които имат директно отношение към проекта, а не да пазят частни ползи.
Третият приоритет - битка с корупцията и правосъдната промяна. Вечният въпрос, тъй като преборването на корупцията, ограничението на кражбите дава опция за развиването на обществена, районна политика.  И в този момент, за жалост, паралелната страна съществува и освен това държавно управление се краде необмислено. Отидете в което и да е обитаемо място и ще чуете десетки сигнали за корупция. Един от проблемите на институцията служебно държавно управление е,че е безотговорно - няма парламент, няма парламентарен надзор. Но има прокуратура, само че я има на книга. Десетки сигнали отлежават с години там. Доклади по АДФИ и Сметна палата събират прахуляк в прокурорски чекмеджета. Докато няма същинска правосъдна промяна, няма да има и правдивост, само че същинска, не стани да седна, а за бързо и заслужено решение. Ние ще подкрепим всяка такава промяна
3600 пияни и дрогирани водачи за 3 месеца по пътищата. Множество произшествия. По 40 души дневно карат пияни и дрогирани по пътищата на България. И то единствено от тези, които са хванати. Стотици мигранти шетат из цялата страна. Загиват служители на реда. Държавата е разграден двор. Въпреки признатия за 24 часа по  предложение на Българска социалистическа партия закон за възбрана за продажба на божествен газ, децата ни всеки ден се тровят, безнаказано за продавачи и разпространители на тази отрова. Това са ежедневни въпроси. Докато гоним огромната правосъдна промяна, да се опитаме да се оправим с битовата престъпност, тъй като не престават за 20 лева от пенсията да убиват и изнасилват възрастни хора.
Ние още веднъж ще внесем всички тези закони, за които в предишния парламент не стигна време – увеличение на наказванията, без право на условна присъда, лишаване на имущество на пияни, дрогирани, трафиканти и така нататък Всички ремонти в Наказателния кодекс.
Четвъртият значим за нас закон е Шенген. Уважаеми дами и господа европейски посланици, българският народ е еднакъв на другите европейски нации. Ние одобряваме като унизително и надменно отношението към България по повод влизането ни в Шенген. Ние сме си го заслужили и имаме право на свободно придвижване на артикули и хора. Така че, защото всички сме единомислещи по този въпрос в Народното събрание, се надявам да обединим напъните си за Шенген и да реализираме това, което се поставя за българския народ.
Пети въпрос. Не знам за какво множеството водачи го заобиколиха, а той е един от най-важните. Може би от някакво терзание. Той е за войната и мира. И желая да препотвърдя още един път позицията на „ Българска социалистическа партия за България ” във връзка с войната в Украйна. Не на вoенна поддръжка и не дай Боже на жива мощ. Ние сме за спокойно решение с дипломатически метод. Подкрепяме всички опити за намиране на такова. Поздравяваме президента Макрон и председателката на Европейската комисия Фон дер Лайен за визитата в Китай, диалозите и опита да се търси кротичък излаз от рецесията. Подкрепяме всички митинги в европейски страни, които започнаха като походи за мир, митинг против поддръжка за Украйна и искане на дипломатическо решение. Такива имаше в доста страни към този момент – в Чехия, в Германия, в Унгария, в Италия. Това е пътят и това ще се случи. Но колкото по-рано, толкоз по-добре.
Уважаеми сътрудници, с цел да стане всичко това, би трябвало работещ парламент и постоянно държавно управление. Решението е тук, в тази зала. Отговорността е на първия, на ГЕРБ. Пръв, само че не задоволителен. За две години минахме през всичко – ултиматуми, план на държавно управление на малцинството, план на експертен кабинет, план на партиен кабинет. Всичко изпитахме и нищо от това не се получи. Дано да сме се поучили от този тежък опит, от рецесия в рецесия и все по-надолу. Вече нямаме право на това. Хората нямат самообладание. Ние през тези две комплицирани години не нарушихме правилата си, не си пристъпихме полезностите и запазихме своя абстрактен и идеологически облик. Но нашия, на „ Българска социалистическа партия за България ”, разсъдък, диалогичност и грижа за хората са изпитани и потвърдени във времето. Можете да разчитате на тях и в този момент. На добър час на 49-то Народно заседание. На всички български жители – топли и светли християнски празници. Бъдете здрави, имайте благоденствие, обич и съгласие в фамилиите.
Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на встъпителна декларация за откриването на 49-ото Народно събрание.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР